Fa pocs dies es va estrenar al cinema Halloween Kills, l’enèsima seqüela d’aquella pel·lícula de terror en què un perseverant Michael Myers matava a tort i a dret durant la nit del 31 d’octubre. A la pantalla l’enemic s’ocultava sota una careta blanca i encarnava un mal omnipresent i devastador, innat a l’ésser humà.

Mentre donava voltes a l’elaboració d’aquest text llegia articles sobre violència masclista i m’aclaparaven les mil cares que prenia. La més terrible els assassinats, és clar, també dels infants, i les pallisses i les agressions sexuals. Però també la violència psicològica i verbal, l’assetjament, la discriminació laboral, la violència econòmica, institucional o obstètrica. Els matrimonis forçosos, la mutilació genital o el burca. I un llarg etcètera de microviolències còmodament instal·lades i normalitzades.

Com a la pel·lícula Halloween, el mal contra les dones és omnipresent, devastador, i pràcticament sempre s’amaga al darrere d’una careta blanca. Em nego a acceptar, però, que és intrínsec a l’ésser humà —o a l’home, en aquest cas. No, la violència que pateixen les dones pel fet de ser dones no té res a veure amb la naturalesa biològica dels mascles. És adquirida, estructural i cultural i, per tant, és a les nostres mans erradicar-la. 

La violència masclista és la vulneració dels drets humans més estesa. És present a tot el planeta. Al primer i al tercer món. Per sobre de la Diagonal i per sota. I també a Viladecans, on no cal mirar massa enrere per recordar la Susana Cortés i la Josefa, assassinades per les seves parelles el 2019 i el 2020 respectivament.

Si ens fixem en les dades oficials del 2019, pre-pandèmiques, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones de Viladecans va atendre a un total de 285 veïnes, 153 de les quals patien una situació de violència masclista. Pel que fa a les consultes (no a l’atenció directa) el 50,4% del total (434) van ser referents a situacions violentes. Durant el mateix any, al Baix Llobregat hi va haver 2.158 denúncies per violència contra les dones, 101 homes condemnats i 36 d’absolts. Només 137 homes processats per més de 2.000 denúncies. Què és el que falla?

Després de molts anys de mobilitzacions convocades per la societat civil i els moviments feministes, la xacra de la violència masclista s’ha reconegut com un problema de salut pública. Mai tants països havien tingut lleis contra aquestes formes de violència. No obstant això, el resultat d’aquestes lleis encara és poc contundent: una limitada protecció per a les dones i les nenes i un complicat accés a la justícia. No es fa prou per prevenir la violència i, quan aquesta succeeix, sovint queda impune tal com ens demostren les dades. I anem sumant minuts de silenci.

El pròxim 25 de novembre se celebrarà el Dia Internacional per a l’Erradicació de la Violència Masclista. I emfatitzo el m-a-s-c-l-i-s-t-a, no “domèstica” com alguns i algunes s’entesten a anomenar-la. Hi haurà actes institucionals i alternatius, es llegiran manifestos, versos i llistes de noms, es programaran activitats de sensibilització i sortirem al carrer. Però res d’això és suficient. 

Volem mesures contundents i pressupost per dur-les a terme. Que tots els nivells d’educació integrin formació específica, tant per a l’alumnat com per al professorat, sobre igualtat de gènere i no discriminació i que totes les matèries incorporin la perspectiva de gènere. 

Volem un compromís clar dels mitjans de comunicació per a promoure una imatge de la dona forta i positiva i una masculinitat sana i respectuosa. 

La legislació espanyola té una mirada força estreta sobre la violència masclista. Volem una reforma del Codi Penal que doni un tractament específic als delictes d’origen masclista, ja es donin dins de la parella o fora. Volem que les víctimes i els seus fills i filles siguin reconegudes com a tal. Que hi hagi més jutjats específics, que les dones que no s’atreveixen a denunciar siguin igualment ateses i informades.

Volem un sistema judicial format en perspectiva de gènere que no caigui en prejudicis i estereotips. Una policia preparada per atendre-les les 24 hores del dia i cada dia de l’any. Que millorin els protocols de protecció. Que augmentin els recursos socials. 

Vull que la meva filla, d’un any, no tingui mai por.

Vanessa Rodríguez Fornós

Publicat a la revista digital Viladecans. Punt de Trobada, núm. 158, octubre de 2021

Please follow and like us: