Avui s’ha celebrat el primer Ple municipal en línia de l’Ajuntament de Viladecans, on s’ha aprovat amb el vot favorable de tots els grups una declaració institucional davant la crisi del coronavirus COVID-19. El document acorda la creació d’una Comissió Informativa Especial en la qual hi participaran tots els grups municipals, els tècnics que es considerin oportuns i agents econòmics i socials de la ciutat i preveu la concreció d’un Pla de Reactivació Local per fer front a  les necessitats individuals i col·lectives, combatre la vulnerabilitat de les persones i les famílies i reactivar l’economia del municipi. Clica aquí per llegir el text complet de la declaració institucional.

En la seva intervenció, la nostra regidora Encarni Garcia ha posat en valor la resposta donada des del consistori davant d’aquesta crisi sense precedents “aplicant mesures d’emergència per garantir les necessitats de la nostra ciutadania i perquè a cap família li faltin els serveis bàsics”. En referència a l’acord per reactivar la ciutat, Garcia ha destacat que “cal actuar des de totes les institucions per fer un pla de xoc per afrontar les conseqüències d’aquesta crisi, per garantir una sortida justa i reduir la vulnerabilitat social”.

La regidora de Viladecans en Comú, però, també ha volgut posar el focus sobre aquelles polítiques públiques que han estat tan maltractades en els darrers anys, i que la crisi del coronavirus ha posat en evidència. La pandèmia ens ha demostrat que és necessari recuperar el control dels serveis públics i ens ha recordat l’encert estratègic de la nostra ciutadania i dels treballadors i treballadores de l’Hospital de Viladecans a l’hora de defensar aquest equipament bàsic i el sistema públic de salut front els que van apostar per les retallades i la privatització.

També el model de cures ha quedat en entredit. Els avis i les residències han estat la baula més dèbil del sistema de protecció social i “ara calen propostes per traduir els aplaudiments de gratitud en polítiques que millorin la protecció i la qualitat dels serveis públics de salut i de cures”.

D’altra banda, l’estat d’excepció i el confinament dictat pel govern central ens ha obligat a girar la vista cap al sector agrari i a comprovar com d’estratègic i necessari és. Per això, Encarni Garcia ha volgut esmentar-los particularment i recordar que “no podem tornar a girar-los l’esquena ni oblidar-los a l’hora d’aportar solucions que ens permetin recuperar el pols econòmic”.

Finalment, la regidora i Tinenta d’Alcaldia de Medi Ambient i Sostenibilitat ha volgut incidir en la necessitat de pactar polítiques per fer front al canvi climàtic com a mesura, també, per evitar futures pandèmies similars a l’actual. “La salut de l’espècie humana està directament relacionada amb la subsistència de la biodiversitat i de la vida al planeta” , ha subratllat. D’altra banda, és evident que la resposta a aquesta epidèmia global ha de venir, per força, d’una actuació coordinada a escala global, de la mateixa manera que ho hauria de ser lluita contra el canvi climàtic. Aquesta crisi, doncs, ha de suposar, també, un repte per a fer el gir definitiu cap a les polítiques socials, econòmiques i mediambientals que necessitem.

Please follow and like us: