Viladecans en Comú impulsa la declaració de la ciutat com a ‘àrea amb mercat d’habitatge tensionat’ per poder frenar el creixement dels preus del lloguer

Després de dos mesos de negociacions al Parlament de Catalunya, el passat 18 de setembre es va aprovar la llei reguladora dels preus del lloguer 11/2020, impulsada pel Sindicat de Llogateres i amb l’aval de més de 4.000 organitzacions de la societat civil. El text va tirar endavant gràcies als vots favorables d’En Comú Podem, ERC, JxCAT i la CUP, i amb els vots en contra de C’s, PSC i PP.

Aquesta ha estat una llei molt demandada per la ciutadania. Dotze anys després de l’inici de la crisi econòmica del 2008, segueixen havent milers de desnonaments i s’ha incrementat la pressió que el pagament de l’habitatge exerceix sobre les famílies que, en molts casos, paguen un percentatge molt per sobre del 35% dels seus ingressos per disposar d’un lloc on viure.

En què consisteix la llei?

Per defecte, la llei és d’aplicació als seixanta municipis catalans amb més de 20.000 habitants. Abans d’un any, però, haurà de ser cada municipi qui impulsi la declaració de mercat d’habitatge tens per continuar podent aplicar la llei.

De les mesures que preveu, cal destacar que:

  • Els preus dels lloguers no podran ser incrementats respecte l’anterior contracte. A més, si el preu de l’habitatge en qüestió estava per damunt de la mitjana dels lloguers de la zona, en el nou contracte s’haurà d’ajustar a l’índex de preus fixat per la Generalitat.
  • Els habitatges que entrin al mercat per primera vegada, també s’hauran de fixar d’acord a l’índex de preus que fixi l’administració de cada zona.
  • Quedaran exemptes de la normativa els contractes anteriors a l’any 1995, així com tota obra nova, a efectes d’incentivar l’habitatge protegit.
  • En el cas que el propietari de l’habitatge arrendat efectuï obres i reparacions en l’immobleel preu del mateix podrà incrementar-se fins a un màxim del 20% respecte a l’anterior contracte.
  • Queden exclosos de la normativa els propietaris que tinguin una renta inferior 2,5 vegades inferiors al Indicador de Renta de Suficiència (IRSC), poc menys de 2.000 euros al mes.

Al Ple municipal de gener de 2021, Viladecans en Comú ha promogut per a la ciutat la declaració de ‘mercat d’habitatge tens’. D’aquesta manera es frenarà el creixement dels preus del lloguer en els contractes de residència permanent al nostre municipi.

Per la seva part, el Sindicat de Llogateres ha publicat una guia per explicar, punt per punt, la nova regulació. Consulta-la aquí  👉 Guia

Please follow and like us: