Els darrers sis mesos han estat durs per a tothom, tant en l’àmbit privat com en el col·lectiu. Un dels sectors que més han patit aquesta crisi sanitària i econòmica ha estat el de la cultura, especialment a Viladecans, on l’activitat ha restat totalment aturada fins i tot després del confinament. Mentrestant, les entitats culturals han intentat mantenir la flama encesa amb iniciatives imaginatives, com els actes, les trobades i els assaigs a distància per videoconferència, donat el tancament dels espais municipals que ha impossibilitat treballar amb certa normalitat.

A hores d’ara, les entitats segueixen sense espais on dur a terme les seves activitats comunitàries, socials i culturals. Mentre la gent treballem, utilitzem el transport públic i portem els infants a l’escola, el sector de la cultura continua tancat a casa. Per què? És que l’assistència a un esdeveniment cultural és més perillosa que seure a la terrassa d’un bar?

Soc cantaire d’una coral del municipi i vaig animar als meus companys i companyes a aprofitar l’única ocasió que teníem per recuperar certa normalitat en la nostra activitat: el concert de Festa Major. Tot i que molts cantaires, per motius d’edat i de vulnerabilitat no hi van poder participar, la meitat sí que ho vam fer. Els responsables municipals havien fet una molt bona feina aplicant els protocols de seguretat, i tot i les restriccions d’aforament i les mesures de seguretat, totalment necessàries, vam gaudir moltíssim. Teníem moltes ganes de tornar a pujar a l’escenari!

Aquesta Festa Major no s’ha assemblat gens a cap altre de les viscudes, però ha estat un bàlsam per als nostres sentits i per a la nostra ànima. Davant de la possibilitat de suspendre la Festa Major, des de Viladecans en Comú hem fet força per poder celebrar-la de forma segura i estem contents amb el resultat i amb la resposta de la ciutadania.

No hem ballat, no hem saltat en concerts i no hem pres el rom cremat de les havaneres, però sí que hem gaudit dels focs artificials, de la música i dels espectacles, activitats on per cert, els artistes i les entitats locals han tingut força protagonisme. I ho hem fet amb responsabilitat i amb totes les mesures de prevenció necessàries, demostrant que l’activitat cultural, ben organitzada, és segura i que no hi ha excusa per mantenir-la silenciada.

Ara no ens podem aturar aquí. Cal que la cultura retorni a la ciutat, que els equipaments municipals que acullen les entitats es reobrin per tal que aquestes puguin recuperar la seva activitat. Per descomptat, amb les màximes garanties sanitàries. Com a ciutadania implicada, assumim la nostra corresponsabilitat en la lluita contra la pandèmia però rebutgem que es converteixi la cultura en el sector sacrificat davant de la incapacitat per gestionar aquesta crisi.

Idoia Baixench. Membre de Viladecans en Comú i cantaire de la coral La Lira.

Please follow and like us: