La platja de Viladecans és, sens dubte, una de les millors platges de tot el litoral català. La nostra és una platja de gran valor natural i un magnífic espai per a gaudir del mar i la natura sempre, però encara més en aquests temps difícils de pandèmia i de post-confinament que ens toca viure.

De la mateixa manera que les persones ens estem adaptant a les noves formes de relació social que ens imposa el coronavirus, la nostra platja també s’ha hagut d’adaptar a les condicions que imposa “la nova normalitat” i ho ha hagut de fer després d’haver patit les agressions del temporal Glòria i altres grans temporals que ens han fet perdre bous i esquelles. En els últims anys, el canvi climàtic ha contribuït a incrementar el nombre i la força dels temporals, essent realment importants els que hem patit aquest any. El temporal Glòria, al seu pas, s’ha endut una quantitat tan important de sorra que la platja de Cal Francès i la del Remolar han quedat sense arena seca on poder estirar la tovallola, fet que ens ha obligat a tancar-ne l’accés.

Arran de la finalització de les obres del port de Barcelona, totes les platges des del Prat fins a les Botigues de Sitges estem patint l’erosió i la pèrdua de sorra, una situació que és realment preocupant. La regressió del litoral és un problema estructural que sobrepassa la capacitat d’actuació dels ajuntaments i que, per la seva dimensió i complexitat, requereix una solució conjunta i integrada que ha de ser articulada pel Ministeri de Transició Ecològica que és qui en té la competència i que juntament amb la Generalitat de Catalunya són els que han de vetllar perquè s’apliquin les mesures de reducció de l’impacte que les infraestructures del Pla Delta van provocar sobre el territori i que no han solucionat les compensacions ambientals previstes. Cal donar resposta als impactes reals que ha patit el territori i per això fa temps que reclamem que es revisin i es modifiquin mesures actuals i s’elabori un Pla d’estabilització de tota la costa deltaica.

La COVID-19 ens ha obligat a introduir canvis importants en la gestió de la platja durant la temporada de bany. El primer ha estat el calendari de la feina per posar la platja a punt. Com hem comprovat durant els mesos de confinament, quan baixa la pressió humana i la tranquil·litat torna a la zona litoral, les espècies busquen els seus hàbitats. Així ho va fer una parella de corriol petit, una espècie d’ocell protegida que va posar el niu al bell mig de l’aparcament de la Murtra. Per propiciar un final feliç de la niuada els agents rurals van precintar l’aparcament i així, enmig d’una gran expectació, vint-i-cinc dies després van trencar l’ou els tres pollets que en sortir, de manera immediata van abandonar l’aparcament i van marxar cap a la platja

La COVID-19 també ens ha dut més mesures sanitàries i de control de la platja. En primer lloc, per garantir les condicions sanitàries i reduir al màxim el risc de contagi. En aquest sentit i seguint el criteri d’ocupació per persona i la distancia de seguretat entre grups, hem fitxat un aforament màxim de 4.240 persones. També s’ha habilitat l’accés pel camí de la pineda per a vianants i ciclistes i s’han ordenat els circuits d’entrada i de sortida a la zona de sorra i bany. No cal dir que, tant des de l’AMB com des de l’Ajuntament, s’han incrementat els serveis de neteja i desinfecció per tal de garantir la màxima seguretat sanitària

Per la seva banda, el servei de vigilància i socorrisme de la platja restarà operatiu fins al 15 de setembre amb un equip de cinc persones. També, i de manera complementària a la tasca que fa la policia local, hem contractat un equip de sis informadors que en dos torns de treball, des de les 8 del matí fins a les 9 del vespre, assessoraran a les persones usuàries de la platja i controlaran l’aforament de manera que es doni compliment a la nova normativa de funcionament d’aquesta temporada tan especial

La platja de Viladecans és, com ho ha estat sempre, un magnífic espai d’oci i de lleure per a la ciutadania, amb tots els serveis actius per garantir l’ús d’una platja segura, i que al mateix temps conserva la biodiversitat de l’ecosistema dunar i el paisatge que fan de la nostra platja un espai de gran bellesa on gaudir del mar i la natura.

Encarni Garcia – Tinenta d’Alcaldia de l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat i portaveu del grup municipal Viladecans en Comú.

Article publicat a la revista Punt de Trobada, núm. 145. Juliol 2020.

Please follow and like us: