Divendres 27 de setembre.― Ahir es va celebrar el Ple municipal de setembre, en el qual l’Ajuntament es va comprometre a declarar l’emergència climàtica a petició del nostre grup municipal. Aquesta declaració significa l’adopció de compromisos reals per tal de donar resposta als Objectius de Desenvolupament Sostenible. La iniciativa va estar recolzada pels grups municipals del PSC, ERC i Podemos, els quals també van sumar-hi aportacions d’interès. 

Entre les mesures acordades, cal destacar el compromís de desenvolupar un marc normatiu i dotar-lo de recursos per garantir una reducció de gasos d’efecte hivernacle que ens permeti arribar al balanç net zero no més tard de 2040 (a ser possible, al 2035). Això implicarà abandonar l’ús de combustibles fòssils i apostar per l’eficiència energètica i per una energia 100% renovable de manera urgent i prioritària. 

També caldrà prendre mesures per aturar la pèrdua de la biodiversitat i restaurar els ecosistemes malmesos, ja que només d’aquesta manera es podrà evitar el col·lapse de tots els sistemes naturals, inclòs l’humà.

Com a societat i com a planeta, ens trobem davant d’una Emergència Climàtica i ambiental. Un fet innegociable que amenaça la vida mateixa i que requereix d’accions valentes i urgents si volem tenir un futur.

Aquesta crisi és conseqüència d’un model econòmic global obsolet. Un model depredador i injust, basat en la irresponsabilitat i l’avarícia d’uns pocs. Cal assenyalar els culpables: per una banda, les empreses de combustibles fòssils: Chevron, ExxonMobil, Shell, BP, REPSOL…, les grans indústries transnacionals (agrícoles, farmacèutiques, militars…) i de l’automòbil i, per l’altra, els partits que governen en connivència amb aquestes en contra del 99% de la població.

Per això la solució passa perquè la ciutadania prengui les regnes i lideri la resposta. És important que les declaracions d’emergència climàtica com la que hem impulsat a Viladecans donin la veu a la ciutadania i moviments socials per a poder construir solucions conjuntes. En aquest sentit, ahir es va aprovar la creació d’una Taula de Treball participativa que serà l’instrument de participació ciutadana en la presa de decisions i de control i en el seguiment de la tasca desplegada per l’Administració. Estarà integrada per experts en canvi climàtic i desenvolupament sostenible, tècnics municipals, grups polítics de l’Ajuntament, representants de la comunitat educativa i entitats i moviments locals. En el mateix sentit, es va acordar crear una Comissió per l’Emergència Climàtica a Viladecans, amb caràcter tècnic i interdisciplinar.

L’Emergència Climàtica ens obliga a construir un món més democràtic, just i humà i un país més verd i saludable. Per això, el text aprovat ahir instava a avançar en una economia local i de proximitat que impulsi la sobirania alimentària i el ple subministrament agroecològic en els serveis de restauració municipals i estenent-lo a la resta de la població.

Ahir, i també a proposta de Viladecans en Comú, tots els grups municipals van estar d’acord en emetre una declaració conjunta de suport a la tasca de l’ONG Proactiva Open Arms. La intenció és posar de manifest que la inacció de la UE i dels governs dels estats membres davant la crisi de les persones refugiades contrasta clarament amb el suport ciutadà i el reconeixement social que té, a nivell global, la labor d’aquesta entitat. La declaració insta a adoptar vies segures per als refugiats, així com garantir un procés d’acollida digne.

En defensa del futur i d’un planeta viu i just, si no fem allò impossible haurem d’afrontar allò impensable. Estiguem a l’altura d’aquest moment decisiu. Demà serà tard.

Please follow and like us: