Tenim la sort de viure en una ciutat Bee Happy. Els nostres espais naturals són un tresor en biodiversitat. Tres-centes seixanta espècies d’ocells, un 90% dels que es poden veure a Catalunya. Vint-i-tres varietats d’orquídies i espècies com la tortuga de rierol o el fartet comparteixen aquest petit paradís que són els aiguamolls del Remolar-Filipines.

No hi ha dubte que els espais naturals, i en concret els del delta del Llobregat, són una important reserva d’espècies, però no ens podem resignar que la biodiversitat quedi atrapada en una reserva. L’aposta i el repte són retornar la natura a la ciutat, que és el sistema en el qual vivim les persones.

Els espais verds ens connecten amb la natura i ens generen benestar. Per això, els carrers, les places i els edificis són el millor espai per a l’educació, la sensibilització ambiental i perquè els nostres veïns i veïnes s’impliquin, de manera activa, en la lluita per preservar les diferents espècies.

Amb l’objectiu de recuperar la natura a la nostra ciutat i millorar el benestar, l’any 2010 vam aprovar el Pla d’Acció per a la Conservació i Foment de la Biodiversitat Urbana de Viladecans. Durant els anys següents hem creat els parcs forestals de Mas Ratés i Can Trius. Els acords de custòdia ens han permès recuperar la font de Can Preses, el manteniment forestal a la muntanya de Sant Ramon i la senyalització d’itineraris forestals. Hem poblat el territori d’hotels d’insectes, basses d’amfibis i jardins de papallones.

És a partir de la instal·lació de tres ruscos que s’inicia la nostra relació amb les abelles i neix el projecte de biodiversitat urbana Bee Happy, que és una expressió anglesa que vol dir “abelles felices”. Un projecte innovador orientat a fomentar l’apicultura urbana a Viladecans i que, amb la instal·lació de ruscos, utilitza les abelles com a indicador de la qualitat ambiental de la nostra ciutat. Una eina d’educació i sensibilització ambiental i de contacte amb la natura per generar espais de ciència ciutadana.

Les petites abelles són una peça fonamental del nostre món. Pel fet que a les ciutats l’ús de pesticides està més controlat, els jardins són una font d’aliments i les ciutats poden convertir-se en un refugi per a les abelles. Per això ens vam engrescar amb el projecte Bee Happy. Aquesta iniciativa de l’Àrea de Medi Ambient la vam dur endavant sota el paraigua de Wiladecans – Ciutat intel·ligent, des d’on hem treballat els projectes smartcity de ciutat. En general, quan es parla d’innovació es parla de tecnologia però smartcities, per a nosaltres, no són tan sols aplicacions tecnològiques, sinó que són accions reals de les quals els ciutadans en són els veritables protagonistes i beneficiaris. Per fomentar l‘apicultura urbana i aplicant el sentit comú vam legalitzar el primer rusc urbà de Catalunya ubicat a la teulada de l’Àtrium. A diferència dels mètodes tradicionals, hem utilitzat les abelles, un ésser viu, com a sensors ambientals. Sabem que són magnífics bioindicadors i partir de la mel, el pol·len i la cera recol·lectats de les nostres abelles hem començat a estudiar la contaminació ambiental de l’aigua, el sòl i l’aire. Podem conèixer la quantitat de metalls pesats que conté l’aire que respirem, o el tipus de plaguicides que es fan servir en els nostres camps. També podem conèixer en quin grau afecta la contaminació sobre la part viva del medi ambient. Les abelles també han entrat a l’escola i en l’oci familiar a través de la Casa de les Abelles, un petit equipament al parc de Mas Ratés. Una eina educativa i innovadora amb propostes d’educació ambiental, tallers i jugateca que volen contribuir a sensibilitzar la població i fer que Viladecans esdevingui una ciutat amiga de les abelles i que les abelles facin de Viladecans una ciutat Bee Happy.

 Encarni Garcia, Tinenta d’Alcaldia de l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat.

Article publicat a la revista Viladecans. Punt de Trobada núm. 136, oct. 2019.

Please follow and like us: