L’any 2008, quan el Ple Municipal de Viladecans va aprovar l’adhesió al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses i el compromís de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, l’energia va situar-se en l’eix central de la política ambiental i, des de L’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat, es van iniciar un conjunt d’accions per donar compliment a l’acord establert.

Es va elaborar el Pla d’Acció per a la Energia Sostenible per complir l’objectiu de reducció de CO2 i millorar l’eficiència energètica; el Mapa de l’energia de la ciutat per analitzar i conèixer com funciona l’energia al municipi; el programa 50/50 a les escoles per generar cultura energètica i compartir esforços i estalvis; i el suport a la tramitació del bo social a les famílies que ens ha permès entendre com l’energia pot contribuir a millorar la vida a les llars.

Tots aquests programes han estat l’embrió del projecte Vilawatt que va veure la llum l’any 2016, a la primera convocatòria d’Accions Urbanes Innovadores (UIA) de la Comunitat Europea. Aquesta iniciativa va establir una línia de transició energètica en que hi van concórrer 113 projectes i se’n van premiar tres, els de les ciutats de Göteborg, París i Viladecans. Per facilitar la implantació del projecte, la Unió Europea aporta 4.270.000 €, el 80% del pressupost total i el 20% restant l’aportem tots els socis, tant públics com privats.

L’objectiu principal del projecte Vilawatt és posar en marxa l’engranatge que ens ha de permetre avançar en el procés de transició energètica cap a un nou model de producció, distribució, gestió i consum de l’energia a la nostra ciutat. La condició imprescindible per aconseguir-ho és la implicació de tots els agents: l’administració, la ciutadania, les empreses i els comerços. Per aquest motiu, l’element central que vertebra i sustenta el projecte és un òrgan de governança conjunta, un Consorci on hi participa el sector públic amb l’Ajuntament de Viladecans i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el sector privat organitzat en una associació de comerciants i empresaris i una associació ciutadana.

La funció del consorci és articular els instruments que han de fer possible la transició energètica: la companyia local d’energia que ens ha de permetre recuperar la sobirania energètica i deixar de dependre de les decisions de les grans empreses; la moneda Vilawatt, que ha de facilitar que l’estalvi obtingut reverteixi en els comerços i empreses locals; la rehabilitació energètica d’edificis per millorar el confort dels habitatges i reduir-ne el consum; i els espais de participació, d’aprenentatge i d’intercanvi d’experiències per compartir coneixement. 

El projecte Vilawatt parteix del fet que l’energia pot ser el motor de transformació de la nostra ciutat. Si tots plegats en fem un bon ús, tan en la nostra vida com en la nostra activitat professional, podem recuperar uns diners que ara mateix se’ns escapen de les mans en la factura de l’energia i que, ben utilitzats i convertits en part en moneda local, ens poden ajudar a rehabilitar els nostres habitatges, comerços i empreses amb mesures d’eficiència energètica. Amb aquest benefici, també podem potenciar la formació de professionals i de persones en situació d’atur i generar, en definitiva, una nova economia local que sorgeix d’una millor gestió de l’energia basada en el decreixement del consum i en l’increment de l’eficiència.

Per avançar en aquesta direcció, en primer lloc hem de saber com consumim l’energia a casa i quin consum podem estalviar per evitar el malbaratament energètic del qual no en som conscients. Per aprendre a fer un millor ús de l’energia, s’han posat en marxa uns espais d’aprenentatge per a la ciutadania i un servei d’assessorament a l’oficina Vilawatt. Si aprenem a gestionar bé l’energia aconseguirem un estalvi energètic i també econòmic que encara que sigui poc en el consum o en la factura de cada habitatge, comerç o empresa en particular, si el sumem es converteix en una xifra de reducció de consum i d’estalvi molt considerable.

D’altra banda, aconseguir un bon preu de l’energia i tenir un contracte ajustat a les nostres necessitats representa, en molts casos, un estalvi econòmic directe en la factura. I en aquest puny és imprescindible fer pinya, anar tots i totes a una per poder sumar la demanda de tota la ciutat perquè sumar Kw és reduir el preu de la factura i aconseguir bones condicions de contracte, sense lletra petita ni serveis afegits.

En resum, el Vilawatt és un projecte on menys consum d’energia és més confort, més estalvi, més economia local, més formació, més llocs de treball, més comunitat, més transparència i més governança compartida i l’oficina Vilawatt és el punt de referència d’aquest projecte, el lloc on informar-nos, on signar el compromís amb la transició genètica de la ciutat tot formant part de la companyia energètica de Viladecans, transparent, democràtica i segura on entre totes i tots decidirem com continuar avançant en aquest viatge ple d’energia.

Irma Fabró Yagüe

Article publicat a la revista digital Viladecans. Punt de Trobada, n. 135. Setembre 2019.

Please follow and like us: