A Viladecans estem d’enhorabona. El Ple municipal de febrer va aprovar el Pacte pel Clima, una proposta ciutadana que té per objectiu aconseguir que la ciutadania, les entitats, les empreses i les institucions adoptin mesures contundents i eficaces per evitar l’avançament del canvi climàtic i mitigar-ne els efectes nocius. La proposta va sortir endavant amb el suport de tots els grups municipals excepte ERC.

Durant més de dos anys, la Taula d’emergència climàtica liderada per l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat ha estat el punt de trobada de 24 representants d’entitats locals, grups polítics municipals, tècnics experts en la matèria, i ciutadans mobilitzats que han acordat propòsits i actuacions vers la mitigació del canvi climàtic. Així mateix, s’ha habilitat una Taula jove que ha comptat amb la implicació de 30 estudiants de diferents centres d’entre 12 i 17 anys i del Departament de joventut. 

Membres de la Taula jove després d’una sessió de treball. Imatge: sostenible.cat

Entre novembre del 2020 i desembre del 2021, i des d’aquestes plataformes de treball ciutadanes i tècniques, s’ha elaborat el present Pacte pel Clima Viladecans, un acord que ens ha permès compartir la diagnosi de la situació actual com a punt de partida i definir els eixos d’actuació d’ara endavant:

  • l’eficiència energètica i la producció d’energia renovable
  • la mobilitat sostenible
  • la gestió dels residus i l’economia circular
  • la conservació dels espais naturals i de la biodiversitat
  • l’obligació d’adaptar la ciutat al canvi climàtic
  • l’ampliació de la base de compromís ciutadà

Mercè Solé, membre de la Taula ciutadana, afirmava en la seva intervenció al Ple que “els reptes són grans i són universals, però el canvi climàtic ens afecta a tots, per tant, cada un dels veïns i veïnes de Viladecans és imprescindible per actuar davant l’emergència climàtica, igual que qualsevol persona que visqui en el planeta”. Per la seva banda, Wassima Rachdi, de la Taula jove, assenyalava que “aquest projecte ha estat de gran ajuda i és totalment imprescindibles des del meu punt de vista”, mentre que la també jove Emma López feia una crida a la necessària col·laboració de totes i tots per tal de fer front a aquest problema global.

Viladecans s’ha convertit en el primer municipi de l’Estat en aprovar un document d’aquest abast.  El passat diumenge 20 de març centenars de persones van participar, als jardins de Magdalena Modolell, de la festa pel clima de Viladecans, una jornada lúdica organitzada per presentar oficialment a la ciutadania el Pacte pel Clima. L’Alcalde, Carles Ruiz, la Tinent d’alcalde de Medi Ambient i Sostenibilitat, Encarna Garcia, i tres membres de les Taules ciutadanes (d’adults i de joves), van ser els encarregats d’exposar públicament el pacte i convidar a la ciutadania a adherir-s’hi.

Encarna Garcia, Tinenta d’alcalde de Medi Ambient i Sostenibilitat

Des de la seva aprovació al ple de febrer, Pacte pel Clima s’està estat presentant a la ciutadania i organitzacions del municipi per convidar-les a sumar’s-hi. L’adhesió es pot fer en dues modalitats; com a signatària que recolza la iniciativa i està disposada a mantenir-hi una mínima vinculació, i com a  signatari/ària i impulsora per aquelles que volen tenir un paper actiu impulsant i participant en les accions coordinades per la Taula d’emergència climàtica. A la plataforma on-line de la la Taula, es pot seguir la seva activitat i consultar i comentar totes les accions que s’impulsin.

Please follow and like us: